Ābolu sidrs
Re:Ābolu sidrs
Ropazu iela ir majasvins.lv veikals, sodien biju vinu biroja/veikala Meza iela.
Es no viniem iegadajos raugu EC1118, nu tas tadiem durikiem iesacejiem esot labais, jo nevar nosaut greizi t.i. sidra vieta man nebus 20 L ar abolu etiki, lai gan tas ari esot loti veseligs :cheer:
Es no viniem iegadajos raugu EC1118, nu tas tadiem durikiem iesacejiem esot labais, jo nevar nosaut greizi t.i. sidra vieta man nebus 20 L ar abolu etiki, lai gan tas ari esot loti veseligs :cheer:
Re:Ābolu sidrs
Varu padalīties vīnu, bet ne sidru raudzēšanā! Jau kādus gadus divdesmit gandrīz katru gadu raudzēju dažādus vīnus(atkarīgs no ražas gada). Šogad rūgst 30L ābolu, 15L jāņogu un 30L vīnogu vīna...:)(vairāk nebija pa ķērienam trauku):( Cik sapratu, tad sidram tehnoloģija tāda pati kā vīna raudzēšanā, tikai neliek tik daudz cukura. Tie mistiskie raugi - ābolu un vīnogu vīnam ir ļoti spēcīgi dabīgie raugi un nekādi speciāli ieraugi nav vajadzīgi, bet ja dikti gribās nesalaist to lietu etiķī(nekad nav sagājis), ieraugam var lietot vīnogas(protams nemazgātas) vai rozīnes. 100% izdošanās garantēta! Ja kādam intersē manas receptes, varu padalīties.;)
SAAB 9-5 2,3t '99 & VOLVO
Re:Ābolu sidrs
Padalies gan ............ interesanti un izskatas ka ne man vienam, ta ka neturi sevi, splauj lauka :huh:
Re:Ābolu sidrs
Mana labklājības formula ir ļoti vienkārša!
Ābolu vīns
Tīra ābolu sula(svaigi spiesta)
uz katriem 3L sulas* - 1kg cukura(liekas ka pa daudz, bet iegūstam 14%(grādīgu) ābolu vīnu) un nemaz nav salds!
* izmantoju tikai Safrāna Pepiņu!
Vīnogu vīns(jāņogu, upeņu, aroniju u.c. stiprās ogu sulas)
1L sulas šķaida ar 2L ūdens, tālāk tāpat kā ābolu vīnam
Ar cukura daudzumu, protams, var variēt, bet tā kā esmu stiprāku, norūgušu vīnu cienītājs, tad izmantoju jau minētās attiecības.
Nekad neesmu izmantojis speciālos raugus! No sākuma pievieno tikai pusi no cukura daudzuma un ļauj 2-3 dienas aizrūgt, tad pusi no šķidruma lej laukā un izšķidina atlikušo daļu cukura, tikai nekarsējam!!! Uzliekam sifonu ar ūdens trauku, lai klāt netiktu gaiss:) Telpas t18-20 grādi. Labi rūgst arī pie strauji mainīgām t(krāsns apkure)
Mājās gatavots ieraugs.
Ņemam bļodiņu un saspiežam tajā 1-2ķekarus vīnogu(cik nu lieli padevušies), uzberam glāzi cukura un novietojam siltā vietā aizrūgt(kādu diennakti) Kad jauki smaržo, tad pievienojam sulai ar visiem biezumiem! Ābolu vīns, pievienojot tumšās vīnogas, iegūst patīkamu rozā nokrāsu!!!
To pašu ieraugu var izgatavot arī ar rozīnēm, tikai tās vispirms ir jāizmērcē!
Ābolu vīns
Tīra ābolu sula(svaigi spiesta)
uz katriem 3L sulas* - 1kg cukura(liekas ka pa daudz, bet iegūstam 14%(grādīgu) ābolu vīnu) un nemaz nav salds!
* izmantoju tikai Safrāna Pepiņu!
Vīnogu vīns(jāņogu, upeņu, aroniju u.c. stiprās ogu sulas)
1L sulas šķaida ar 2L ūdens, tālāk tāpat kā ābolu vīnam
Ar cukura daudzumu, protams, var variēt, bet tā kā esmu stiprāku, norūgušu vīnu cienītājs, tad izmantoju jau minētās attiecības.
Nekad neesmu izmantojis speciālos raugus! No sākuma pievieno tikai pusi no cukura daudzuma un ļauj 2-3 dienas aizrūgt, tad pusi no šķidruma lej laukā un izšķidina atlikušo daļu cukura, tikai nekarsējam!!! Uzliekam sifonu ar ūdens trauku, lai klāt netiktu gaiss:) Telpas t18-20 grādi. Labi rūgst arī pie strauji mainīgām t(krāsns apkure)
Mājās gatavots ieraugs.
Ņemam bļodiņu un saspiežam tajā 1-2ķekarus vīnogu(cik nu lieli padevušies), uzberam glāzi cukura un novietojam siltā vietā aizrūgt(kādu diennakti) Kad jauki smaržo, tad pievienojam sulai ar visiem biezumiem! Ābolu vīns, pievienojot tumšās vīnogas, iegūst patīkamu rozā nokrāsu!!!
To pašu ieraugu var izgatavot arī ar rozīnēm, tikai tās vispirms ir jāizmērcē!
SAAB 9-5 2,3t '99 & VOLVO
Re:Ābolu sidrs
Klau, tu tos vina balonus kaut ka parlej ari vai tikai lauj norugt un tad pudeles ieksa ?
Re:Ābolu sidrs
Kad vīns norūdzis(ne mazāk par 6 mēn.), tad noleju citā pudelē no biezumiem un ļauju vēl pusgadu(cik nu ir iespējams) pastāvēt vēsā tumšā vietā, pagrabā. Tad uzmanīgi to sapildu pudelēs un pudelēs tam arī vajadzētu vismaz mēnesīti nostāvēties, tas to vīnu stabilizē. It kā vīns pierod pie šaura trauka un savelkās ar korķi. obligāti nelielā slīpumā, lai korķis nebūtu saus. Nu un pēc tam aiziet - rozā vaigi:laugh:ZingZeng wrote:Klau, tu tos vina balonus kaut ka parlej ari vai tikai lauj norugt un tad pudeles ieksa ?
Ja vīns tiek darīts katru gadu un pietiekamos daudzumos, cik nu kurš daudz patērē, tad vīna pietiek visai dzīvei bez pārtraukuma. Tā ka man ir arī vīna dārzs, tad vienu gadu ir vairāk vīnogu vīns, citu gadu ābolu, jāņogu jau ir katru gadu.
Varētu jau uzaicināt interesentus uz degustāciju, nebūtu tikai tukša muldēšana, bet pašlaik esmu sausā - sakarā ar pārvākšanos uz jaunu dzīvesvietu aizpagājušu gadu un pagājušā gada "lielo" ābolu ražu, vairs nekas garšojams nav atlicis:(
SAAB 9-5 2,3t '99 & VOLVO
Re:Ābolu sidrs
Es vispār esmu šokā!:woohoo: Ko tikai cilvēki neizdomā! Pats pirmo reizi mūžā šogad sāku saldēt zemenes, vārīt ievārījumu un tikko ar Žuravinku izspiedu arī ābolu sulu - sajutos reāls varonis, bet palasot šo man ir skaidrs, ka "man vēl jānogatavojas" un tāls ceļš ejams:laugh: . Maybe nākošgad. Bet uz sidru un vīnu degustāciju gan esmu gatavs braukt jau šogad:laugh:
Apskatot ZZ iecerēto konstrukciju man joprojām nav skaidrs, vai tiešām nav izdomāts kautkas automatizētāks? Nu tipa met iekšā ābolus/vīnogas utt un pa vienu galu ārā nāk sula, pa otru čužas? Divus gadus atpakaļ biju vienās lauku mājās, kur mēs šitā ķēzījāmies - likām ābolus marlē/lupatā un tad ar sviru skrūvējām ciet, tad vaļā, tad ņem ārā čužas, tad krāmē nākošo porciju,- jau toreiz biju pārsteigts, ka resursi aparāta uzbūvei ieguldīti, bet tak būtu jābūt kādam vieglāk apkalpojamam risinājumam...
Apskatot ZZ iecerēto konstrukciju man joprojām nav skaidrs, vai tiešām nav izdomāts kautkas automatizētāks? Nu tipa met iekšā ābolus/vīnogas utt un pa vienu galu ārā nāk sula, pa otru čužas? Divus gadus atpakaļ biju vienās lauku mājās, kur mēs šitā ķēzījāmies - likām ābolus marlē/lupatā un tad ar sviru skrūvējām ciet, tad vaļā, tad ņem ārā čužas, tad krāmē nākošo porciju,- jau toreiz biju pārsteigts, ka resursi aparāta uzbūvei ieguldīti, bet tak būtu jābūt kādam vieglāk apkalpojamam risinājumam...
Re:Ābolu sidrs
Yukki, tu jau kartejo reizi neko nesaprati :laugh:
Te jau tas kaifs ir pasa procesa !!!
Kas var but jaukaks ka vairakam gimenem ar berniem sanakt kopa silta, saulaina rudens brivdiena abolu pilna abeldarza, lasit abolus, spiest sulas, nogarsot tas pa vidam vel uzcept kadu galinu ...
Viss notiek mierigi bez stresa un ar labu garastavokli ...
Ideala gimenes terapija + berni to atceresies gada garuma un nakosa rudeni prasis atkal.
Te jau tas kaifs ir pasa procesa !!!
Kas var but jaukaks ka vairakam gimenem ar berniem sanakt kopa silta, saulaina rudens brivdiena abolu pilna abeldarza, lasit abolus, spiest sulas, nogarsot tas pa vidam vel uzcept kadu galinu ...
Viss notiek mierigi bez stresa un ar labu garastavokli ...
Ideala gimenes terapija + berni to atceresies gada garuma un nakosa rudeni prasis atkal.
Re:Ābolu sidrs
Yukki, starp citu IR izdomats sis process ari automatizets, tacu tie jau ir rupnieciskie apjomi ar attiecigam izmaksam.
Ja interese esmu pat atradis ar ieksdedzes motoru darbinamu abolu lasamo masinu.
Kad 93.g. vasara Somija pelniju naudu savam pirmajam SAABam biju pierikots pie upenu lasama kombaina (!). ta ka tas process ari ir mehanizejams.
Ja interese esmu pat atradis ar ieksdedzes motoru darbinamu abolu lasamo masinu.
Kad 93.g. vasara Somija pelniju naudu savam pirmajam SAABam biju pierikots pie upenu lasama kombaina (!). ta ka tas process ari ir mehanizejams.
Re:Ābolu sidrs
Apskatot ZZ iecerēto konstrukciju man joprojām nav skaidrs, vai tiešām nav izdomāts kautkas automatizētāks? Nu tipa met iekšā ābolus/vīnogas utt un pa vienu galu ārā nāk sula, pa otru čužas? Divus gadus atpakaļ biju vienās lauku mājās, kur mēs šitā ķēzījāmies - likām ābolus marlē/lupatā un tad ar sviru skrūvējām ciet, tad vaļā, tad ņem ārā čužas, tad krāmē nākošo porciju,- jau toreiz biju pārsteigts, ka resursi aparāta uzbūvei ieguldīti, bet tak būtu jābūt kādam vieglāk apkalpojamam risinājumam...[/quote]
ir protams , lūk, ber tik ābolus iekšā un nāks sula ārā, nebūs jāķēpājas ar lupatām, čammas gan vajadzēs pašam stumt prom :)
http://www.alibaba.com/product-gs/25567 ... image.html
ir protams , lūk, ber tik ābolus iekšā un nāks sula ārā, nebūs jāķēpājas ar lupatām, čammas gan vajadzēs pašam stumt prom :)
http://www.alibaba.com/product-gs/25567 ... image.html
Re:Ābolu sidrs
Iedomajos Yukki, kas sadu verki ir ievietojis sava virtuve un tik spiez sulas ........ cisternam :woohoo:
Re:Ābolu sidrs
http://www.aboluspiedes.lv
tur ir arī automatizētas
tur ir arī automatizētas
Re:Ābolu sidrs
Pie tādām cenām ka tajā lapā, mājās konstruēšu pats spiedi.uculs wrote:http://www.aboluspiedes.lv
tur ir arī automatizētas
Izbrīnījos ne pa mazam.
Re:Ābolu sidrs
Kad biju viesu namā "Meža salas" Limbažu pusē pie paziņām(viņi arī saimnieki ar savu ekoloģisko saimniecību), tad bija pasūtījuši savai lielajai ābolu ražai sulu spiedi. Es teiktu - presi! Sabēra šausmīgu kvantumu ābolu vienā reizē un izspieda nu kādus 40L sulas!!!:woohoo: Tikai to čužu tīrīšana gan tāds ķēpīgs process, toties vienā dienā saspieda visu ražu un ieguva, ja nemaldos kādus 2000L sulas, kurus nodeva termiskai apstrādei citā firmā. Aparāts bija iespaidīgs, līdzīgs šitam, kas linkā redzams, tikai pārvietojams. Apkalpoja to visu procesu tikai divi cilvēki...uculs wrote:http://www.aboluspiedes.lv
tur ir arī automatizētas
SAAB 9-5 2,3t '99 & VOLVO
Re:Ābolu sidrs
Nu moins 2000 litri :blink: :side:
Nupat piezvaniju tevam, vins bija parkartojis pieliekamo un atradis ap 20 gadus vecu balonu ar abolu vinu, esot baigi labais :)
Vel vins pastastija, ka musu vasarnicas kaimini ir nolemusi dzit kalvadosu.
Arprac !!! Kas sogad notiek, vai tiesam visi nem vera, ka valdiba ir atlavusi majas apstaklos razot vinu lidz 30 000 litriem ?
Nupat piezvaniju tevam, vins bija parkartojis pieliekamo un atradis ap 20 gadus vecu balonu ar abolu vinu, esot baigi labais :)
Vel vins pastastija, ka musu vasarnicas kaimini ir nolemusi dzit kalvadosu.
Arprac !!! Kas sogad notiek, vai tiesam visi nem vera, ka valdiba ir atlavusi majas apstaklos razot vinu lidz 30 000 litriem ?